top of page

Ξέρεις τι βάζεις στο δέρμα σου;


Κανονικά, ο προορισμός των προϊόντων ομορφιάς θα έπρεπε να ήταν να μας κάνουν πιο όμορφους, να διατηρήσουν την ομορφιά μας για περισσότερα χρόνια και να μας δίνουν ευεξία. Τα συμβατικά όμως καλλυντικά περιέχουν χημικά συστατικά που σαφώς και δεν συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος ούτε και του πνεύματός μας. Οι περισσότερες εταιρείες καλλυντικών χρησιμοποιούν φθηνά χημικά και πρόσθετα συντηρητικά, κυρίως παράγωγα του πετρελαίου. Εμείς, σαν υπεύθυνοι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια συστατικά είναι τοξικά και επιβλαβή για την υγεία μας. Η επίγνωση της ύπαρξης των 10 αυτών τοξικών ουσιών που είναι κοινές και συχνότατα εμφανιζόμενες στις ετικέτες των συμβατικών καλλυντικών, πρέπει να αποτελέσουν μια προειδοποίηση για τον καταναλωτή: η διαφήμιση των προϊόντων αυτών είναι, συχνότατα, απατηλή και η χρήση τους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία μας. Ποτέ να μην στηρίζεστε στην διαφήμιση και πάντοτε να διαβάζετε την ετικέτα με τα συστατικά, είτε πρόκειται για ένα απλό κραγιόν, είτε για ένα αποσμητικό. Και μην ξεχνάτε πως το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο που διαθέτουμε και ό,τι εφαρμόζουμε επάνω του απορροφάται επηρεάζοντας τις ορμόνες και τα εσωτερικά μας όργανα. Μείνετε μακρυά από τις τοξίνες και τα συνθετικά συστατικά που δεν είναι συμβατά με το σώμα μας.

Είμαστε μέρος της φύσης και μόνο η φύση μας διατηρεί υγιείς.

Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά φυσικά συστατικά επειδή πιστεύουμε πως κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του τη στιγμή που πιστεύει πως περιποιείται τον εαυτό της. Επίσης, επειδή, όπως το φαγητό μας θέλουμε να το τρώμε φρέσκο και όχι από κονσέρβα, έτσι θέλουμε να βάζουμε και στο δέρμα μας προϊόντα φρέσκα και χωρίς συντηρητικά.

Όσο περισσότερα μαθαίνει κάποιος για τα φυσικά συστατικά τόσο περισσότερο θέλει να τα χρησιμοποιεί. Το ίδιο συνέβη και σε εμάς. Πόσο όμορφα νιώθεις όταν καθαρίζεις το πρόσωπό και αισθάνεσαι τα άνθη της νερατζιάς να σε δροσίζουν, πόσο αναζωογονείσαι όταν το άνθος του ρόδου και το έλαιο Αργκάν σου ενυδατώνουν το δέρμα! Κανένα χημικά κατασκευασμένο συστατικό δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αυτήν την ζωντανή αναζωογόνηση!

Παρακάτω αναφέρονται 10 από τα πιο κοινά τοξικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στα συμβατικά καλλυντικά:

1. Ιμιδαζολιδινυλική ουρία (Ιmidazolidinyl urea)

Περιέχεται στα περισσότερα καλλυντικά που έχουν υδατική βάση, όπως αποσμητικά, βαφές μαλλιών, κρέμες ξυρίσματος και μάσκες προσώπου. Το υδροδιαλυτό αυτό χημικό, παραμένει στο δέρμα για ώρες μετά την εφαρμογή στο δέρμα και απορροφάται από τα κύτταρα του δέρματος. Δρα ως συντηρητικό, και σε συνδυασμό με τα παραμπέν εκλύει φορμαλδεΐδη. Προκαλεί αλλεργίες και είναι τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλα χημικά που εκλύουν φορμαλδεΐδη και περιέχονται σε καλλυντικά είναι τα hydantoin, diazolidinyl urea, methenamine, και το quarternium-15.

2. Παραμπέν (paraben)

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα παραμπέν (paraben), συχνά χρησιμοποιούνται μαζί με την ιμιδαζολιδινυλική ουρία (imidazolidinyl urea) και συναντώνται στα ίδια προϊόντα. Τα παραμπέν λειτουργούν ως αντιμικροβιακοί, συντηρητικοί παράγοντες και σπανίως βρίσκουμε μόνο ένα είδος από αυτούς σε κάθε προϊόν: οι πιο συχνοί είναι το methylparaben, propylparaben, και το butylparaben. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) , τα παραμπέν που βρίσκονται σε προϊόντα μακιγιάζ, ενυδατικές κρέμες, προϊόντα περιποίησης μαλλιών και κρέμες ξυρίσματος, είναι ανησυχητικά, καθώς ίχνη τους βρέθηκαν σε καρκινοπαθείς.

3. Φθαλικές ενώσεις (Phthalates) Οι ακόλουθες φθαλικές ενώσεις είναι αυτές που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα καλλυντικά: ibutylphthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP), και diethylphthalate (DEP). Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμεύουν στο να κάνουν το πλαστικό ή το βινύλιο πιο απαλό και ελαστικό. Είναι αξιοπερίεργο το ότι οι ίδιες φθαλικές ενώσεις που περιέχουν τα συμβατικά καλλυντικά χρησιμοποιούνται στην μεμβράνη περιτυλίγματος, στα βερνίκια των επίπλων, στα λιπαντικά, στα εντομοκτόνα και στα απορρυπαντικά. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα και συμβάλλουν στην πρόωρη εφηβεία.

4. Τριεθανολαµίνη (Triethanolamine)

Η τριεθανολαµίνη (Triethanolamine) (TEA) είναι μια βάση που αλλάζει το pH, το μέτρο δηλαδή, οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας. Πειράματα έδειξαν πως αυτή η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Η μακροχρόνια χρήση της τριεθανολαµίνης προκαλεί άσθμα και αλλεργικές αντιδράσεις. Το συγκεκριμένο χημικό συστατικό αν και απαγορευμένο στις περισσότερες χώρες, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε πληθώρα καλλυντικών.

5. Πολυαιθυλενογλυκόλες (Polyethylene Glycols)

Οι πολυαιθυλενογλυκόλες (Polyethylene glycols) (PEG) που έχουν πετρελαϊκή βάση, είναι δηλαδή παράγωγα του πετρελαίου, χρησιμοποιούνται σε πολλές ενυδατικές κρέμες του εμπορίου. Ενώ οι πολυαιθυλενογλυκόλες έχουν χαμηλή τοξικότητα, αντιθέτως, τα κατάλοιπα τους, όπως το εποξυαιθάνιο και το διοξάνιο-1,4 είναι τοξικότατες. Όταν το διοξάνιο-1,4 καταπωθεί ή απορροφηθεί από το δέρμα, έχει αρνητικές επιδράσεις στο συκώτι και τους νεφρούς.

6. Συνθετικά χρώματα

Συνθετικά ή τεχνητά χρώματα και βαφές χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά για να προσδώσουν το επιθυμητό χρώμα αλλά η ασφάλεια της χρήσης αυτών των χρωμάτων είναι αμφισβητήσιμη. Παρόλα αυτά ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων καθώς και ελεγκτικοί οργανισμοί φαρμάκων άλλων χωρών έχουν επιτρέψει την χρήση κάποιων από αυτά τα χρώματα, παρότι ακόμα δεν είναι διαπιστωμένη η ασφάλειά τους. Οι επιστήμονες που είναι κατά της χρήσης των συνθετικών χρωμάτων επιβεβαιώνουν πως αυτά είναι τοξικά και καρκινογόνα και πιθανόν να ευθύνονται για την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας.

7. Συνθετικά αρώματα

Τα συνθετικά αρώματα είναι αλλεργιογόνα και πιθανόν να περιέχουν τις προαναφερθείσες φθαλικές ενώσεις. Αυτά τα αρώματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν κρίση άσθματος. Είναι πιθανώς νευροτοξικά και όταν χρησιμοποιούνται συχνά, μπορούν να ανιχνευθούν αυτούσια στο αίμα σαν συνθετικές αρωματικές ενώσεις. Τα συνθετικά αρώματα μπορεί να μυρίζουν ευχάριστα κάποιες φορές αλλά είναι επιζήμια σ' αυτούς που τα φοράν.

8. Sodium Lauryl Sulfate

Το συγκεκριμένο χημικό συστατικό το βρίσκουμε στα καλλυντικά σαν απορρυπαντικό παράγοντα. Θα το βρείτε στα σαπούνια καθαρισμού προσώπου, στα αφρόλουτρα-αφροντούς, στα σαμπουάν και σε ότι έχει σχέση με την καθαριότητα του σώματος-δέρματος-μαλλιών. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ξηροδερμία και ερεθισμούς. Βοηθά στο να απομακρυνθεί η λιπαρότητα και οι ρύποι από την επιδερμίδα και τα μαλλιά αλλά καταστρέφει τους θύλακες της τρίχας και επηρεάζει το ορμονικό σύστημα.

9. Stearalkonium Chloride

Το stearalkonium chloride είναι αντιστατικό, συντηρητικό και τασιενεργό και χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα φροντίδας μαλλιών όπως λοσιόν κατά του στατικού ηλεκτρισμού (φριζάρισμα) και μαλακτικές κρέμες. Είναι αποδεδειγμένα αλλεργιογόνος και καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του.

10. PVP/VA Copolymer

Το PVP/VA Copolymer λειτουργεί σαν συνδετικό χημικό σε προϊόντα περιποίησης προσώπου, μαλλιών και νυχιών. Πρόκειται για ένα συνθετικό πολυμερές του βινυλίου που είναι τοξικό και ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια σε άτομα με ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα.

Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα από τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιεί αφειδώς η βιομηχανία των συμβατικών καλλυντικών.

Ζήσε Φυσικά!

Πρόσφατα άρθρα-Recent Posts

Αρχείο-Archive

Ακολουθησέ μας!

Follow Us!

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Pinterest Social Icon
bottom of page